ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΑΙΩΝΑΣ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ NEW YORK TIMES
Του καθηγητη Ανδρεα Αθηναιου
B.A., M.A., MCP, Ph.D. Post Doc.
University of Pennsylvania
U.S.A.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΨΕΜΑΤΑ

Είναι διαφορά αξιών, αντίληψης, ανοιχτού η κλειστού μυαλού περί τα οικονομικά, ύπαρξης η μη σχετικών χρηματοοικονομικών προϊόντων και σχετικής κουλτούρας η συναλλακτικών ηθών για να αξιολογηθεί κάτι σαν αποδεκτός τρόπος συναλλαγής, η σαν απάτη.

Στις ΗΠΑ Ο Νόμος και το Υπουργείο Οικονομικών καλούν τους Πολίτες να «κρύψουν» το εισόδημά τους αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα και να φορολογηθούν μεταγενέστερα όταν ρευστοποιήσουν τα ομόλογα αυτά. Θέλω να πω ότι η φράση Hide your Income, Hide your Debt, Defer your Debt, δεν μεταφράζεται ούτε αποδίδεται σωστά με την έννοια ότι «αποκρύπτω»- Κρύβω κάτι για να κοροϊδέψω κάποιον αλλά με την έννοια ότι με νόμιμο τρόπο το βγάζω από κάποιο συγκεκριμένο πεδίο αμεσότητας –πραγματικότητας. Πάντα Νόμιμα και πάντα με διαφάνεια.

Υπάρχει λοιπόν καταρχήν μια διαφορά κουλτούρας (νοοτροπίας αντίληψης περί του ορθού, του δυνατού, του πραγματικού, και του εφικτού που είναι ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ) στα Οικονομικά μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, και εάν κανείς δεν είναι ενήμερος η είναι και κακοπροαίρετος μπορεί να κάνει –λανθασμένες αρνητικές αξιολογήσεις, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος ενός συγκεκριμένου χώρου νοοτροπίας που έχει συνηθίσει την γυναίκα με φερετζέ, θα μπορούσε να πιστέψει και να χαρακτηρίσει –λανθασμένα φυσικά- μια γυναίκα ως Ελευθερίωνν Ηθών επειδή βάφει τα χείλη της η φοράει φούστα δέκα πόντους πάνω από το γόνατο. Πολλω δε μάλλον όταν ντύνεται μοντέρνα. Και η Αμερικανική Οικονομία έχει ο,τι ποιο μοντέρνο «ντύσιμο» σε σύγκριση με τον φερετζέ της Ευρώπης. ((Είναι κάτι όπως απόψε στη ΝΕΤ μετεφράσθηκε το FIELD RESEARCHER ως «ερευνήτρια Υπαίθρου»…αν είναι δυνατόν)) Είναι όμως όταν λείπει η γνώση και βιωματική μιας συγκεκριμένης εμπειρίας και κουλτούρας)

Στην Αμερική, μόλις έχεις εξοφλήσει ένα μικρό ποσοστό του Σπιτιού σου που έχεις αγοράσει με Δάνειο (Mortgage) , σου έρχεται στο ταχυδρομείο, ένα μπλοκ επιταγών που σου επιτρέπει να εκδόσεις επιταγές μέχρι του ύψους της ιδιοκτησίας που έχεις στο σπίτι σου (Second Mortgage – Equity Line) , και αυτό το προϊόν (Financial Product) , είναι Δημιουργία Χρήματος, που δίνει την δυνατότητα ρευστότητας , μετρητών, σε κάποιον βάσει της αξίας της ιδιοκτησίας του. Εάν προτείνεις κάτι τέτοιο σε Ελληνική Τράπεζα, σε κοιτούν ύποπτα σαν απατεώνα. Εάν προτείνεις σε Ελληνική Τράπεζα να σου εκδώσει εγγυητική με βάση ακίνητο σου, θα σε θεωρήσουν περίεργο, και θα προτείνουν διαδικασίες που για τον Αμερικάνο…είναι περίεργες και απαράδεκτες….. Τελικά, η Αμερικανική Οικονομική Πραγματικότητα έχει Οικονομικά ΚΑΙ Χρηματοπιστωτικά Εργαλεία τα οποία στηρίζουν την Ελεύθερη Οικονομία με την έννοια του FREE ENTERPRISE δηλ. την δυνατότητα να επιχειρείς, να δημιουργείς αλλά και να χάνεις έντιμα χωρίς στίγμα και χωρίς λιθοβολισμό. Αυτά για την Ελλάδα και την συγκεκριμένη Ευρώπη που μαστίζεται από την Κουλτούρα του Νεοφιλευθερικου Συντηρητισμού είναι πράγματα ακατανόητα και παρεξηγήσιμα κυρίως γιατί το σύστημα έχει χτίσει μια δομή που αναπαράγει τις μεθόδους αποκλεισμού από τις ίσες εύκαιρίες και απαγορεύει το Όνειρο.

Το ίδιο βέβαια μη κατανοητό και με την πιθανότητα να θεωρηθεί απάτη είναι η παγκόσμια πρωτιά των Ελλήνων να δημιουργούν χρήμα, με μεταχρονολογημένες επιταγές, που όταν εκδίδονται είναι ακάλυπτες. Εάν προτείνει κανείς μια τέτοια συναλλαγή στην Αμερική θα θεωρηθεί από απαράδεκτη έως Απάτη. Και τούτο βέβαια γιατί υπάρχουν τόσα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρουν ρευστότητα, που δεν είναι ανάγκη να καταφύγουν οι Αμερικανοί στην Ελληνική Εφεύρεση της Μεταχρονολογημένης Επιταγής. Ούτε ποτέ θα καταλάβαιναν Οι Αμερικανοί γιατί η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Societte General μας καθυστερεί επί μήνες την Έκδοση ενός στελέχους επιταγών, ενώ ποτέ δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με επιταγές η οτιδήποτε άλλο, προκαλώντας Οικονομική ζημιά στις Δραστηριότητες του Ιδρύματος Πελάτη του που εκ του νόμου οφείλει να πληρώνει με επιταγές και δη δίγραμμες σε πολλές περιπτώσεις.

Η Ευρώπη στα Οικονομικά έχει ένα κλειστό μυαλό, που είναι πολιτική επιλογή της συντήρησης που την κυβερνα. Μοιραία λοιπόν θα καταλαβαίνει εκ νοοτροπίας , η εκ πολιτικών προθέσεων, λάθος κάποια πράγματα, και θα θεωρεί ΑΠΑΤΗ και Ψέμα, κάτι που η Αμερικανική πρακτική θεωρεί, πρόοδο και παροχή δυνατότητας και κατοχύρωση του Συνταγματικού Δικαιώματος για FREE ENTERPRISE σε μια κοινωνία Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Αν κανείς διαβάσει NEW YORK TIMES της Καθαρής Δευτέρας (15-2-2010), δεν δίνουν τον τόνο που δίνει η «απόδοση» της πληροφορίας από τα Ελληνικά ΜΜΕ, που ακολουθούν την Ευρωπαϊκή «Γραμμή» ότι η Ελλάδα είναι απατεώνας.

Ο όρος που χρησιμοποιούν οι NEW YORK TIMES «Hide the Debt» δεν έχει την έννοια της «απόκρυψης» και της Απάτης, αλλά την έννοια που υπάρχει και στην ορολογία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών που σε καλεί να «κρύψεις» (όχι να αποκρύψεις)το Εισόδημα σου από το Υπουργείο Οικονομικών αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου (U.S. Bonds).

Oi New York Times γράφουν τα εξής δεδομένα ως Ρεπορταζ!
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΥ – ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ GOLDMAN SACHS ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΗΓΕΙΤΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS Gary D. Cohn Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΕΠΕΧΕΙΡΗΣΕ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΕΤΕΘΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ (Σημείωση Συντακτου ,,,,ακολουθούν την Μέθοδο που περιγραφηκε με τον μπλοκ επιταγών (Second Mortgage – Equity Line) με βάση την κυριότητα του Σπιτιού μου.

Αυτά είναι τα ακριβή δεδομένα. Τώρα από εκεί και ύστερα οι όποιες αξιολογήσεις είναι θέμα νοοτροπίας, πολιτικών προθέσεων και πολιτικών δουλειών.

Σκεφθείτε όμως την περίπτωση που ένας Οικογενειάρχης έχει ένα Σπίτι από το οποίο μπορεί να αντλήσει μέχρι 100.000 σε ρευστότητα. Έχει μπροστά του μια Ευκαιρία να επενδύσει και να μπει σε μια διαδικασία ανάπτυξης, και μπορεί να πάρει και χρηματοδότηση από κρατική επιχορήγηση επενδυτικού Νόμου. Μια λύση είναι να προχωρήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το Χρηματοοικονομικό Εργαλείο να εκδώσει τις εγγυητικές που χρειάζονται, να εκτελέσει το έργο, να πάρει και την χρηματοδότηση της επενδυτικής επιδότησης και κάνοντας ανάπτυξη να «βγάλει λεφτά» που θα του επιτρέψουν και να εξυπηρετήσει το πιστωτικό άνοιγμα ((να πληρώνει τα χρέη) και να Δημιουργήσει περιουσία.

Εξ άλλου Ο Αμερικανικός Τρόπος Δημιουργίας περιουσίας, βασίζεται ακριβώς σ αυτό, στην μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στο χρονικό σημείο που εξασφαλίζεις την ρευστότητα, και στο χρονικό σημείο που την…επιστρέφεις, αν δεν την αναχρηματοδοτεις αιώνια. Είναι το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το χρήμα, Κευνσιανα όπως η Αμερική η Τοκογλυφικά όπως η Ευρώπη, και αυτό βέβαια ειναι όχι μόνο θέμα Κουλτούρας Αλλά και θέμα Πολιτικής Επιλογής..

Σκεφθείτε λοιπόν ενώ έχω οργανώσει την αναπτυξιακή μου πορεία σε βάθος χρόνου, ξαφνικά αλλάζω ρώτα και αποφασίζω να κλείσω το λογαριασμό μου (Second Mortgage – Equity Line) με την τράπεζα που τον έχω χρόνια και έχω καλή συνεργασία μαζί τους, και να αναγγείλω όλο αυτό το σε βάθος χρόνου άνοιγμα Δημιουργίας Χρήματος, ως ΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΟ για το οποίο μάλιστα αυτο-εξαναγκάζομαι να φύγω από την Τράπεζα και να μπω στην Διεθνή Τοκογλυφία για να το καλύψω.
Αν έκανα κάτι τέτοιο, και η Γυναίκα μου θα γνώριζε Οικονομικά όπως η Λουκα Κατσελη (Δεν είναι Γυναικα μου είναι Γυναίκα του Γεράσιμου Αρσενη) θα με χώριζε.

Η Πρόταση της GOLDMAN SACHS απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πόσο μεγάλη ΓΚΑΦΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ήταν αυτό, και ΓΚΑΦΑ ΠΑΣΟΚ συνολικά, αφού οδήγησε την Χώρα στη Διεθνή τοκογλυφία και στην Ύφεση.

ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Τόση αφοσίωση στη Ευρώπη του Μααστριχτ με το Ευρώ της Απάτης. Αφοσίωση που δεν ενοχλείται όταν η Ελλάδα πουλάει τα λιμάνια της Στους Κινέζους, αλλά ενοχλείται όταν δεν την έχει οικονομικό υποχείριο παγιδευμένη στους Τοκογκυφους της.?
Οι λόγοι της Κυβερνητικής Επιλογής – αξιολογούμενης ως μεγάλης Γκαφας μεγάλου Κόστους για το παρόν και το μέλλον της Χώρας, δεν μας ενδιαφέρουν. Η ξαφνική αφοσίωση στο 3% του Μααστρχτ που είναι ένα αυθαίρετο Νούμερο με σκοπιμότητα Οικονομικής εξουσίας στους λαούς, και παράδοσή τους στους τοκογλυφους δεν μας καλύπτει. Ο Γιώργος Παπανδρέου Προεκλογικά είχε πει (συμφωνώντας με τις από χρόνια διαλέξεις μας) ότι το 3% του Μααστριχτ είναι ένα αυθαίρετο νούμερο και θα το διαπραγματευθεί . Τι έγινε σ αυτό το μέτωπο? Γιατι η κατά Κράτος αναδίπλωση?

Το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι εκεί για να προστατεύει την σταθερότητα. Η Ευρωπη το λεει όπως μια Γυναίκα Ελευθερίων Ηθών δεν αποκαλεί το εαυτό της πόρνη, αλλά «Γυναίκα Ευέλικτη» (Flexible)..
Το 3% υπάρχει ώστε να μειωθεί η Δυνατότητα παρουσίας του Κράτους στη Δημιουργία Χρήματος, να εξασθενήσει η δυνατότητα – Παράμετρος ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ και να παραδοθούν οι οικονομίες στην Διεθνή Τοκογλυφία.

Έτσι έχουμε τα Κράτη να δημιουργούν Χρήμα, που το διαθέτουν στις Ιδιωτικές τράπεζες για να τους το δανείσουν με τόκο. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλα τα κράτη έλλειμμα και χρέος αυξηθήκαν ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ όσο οι κεντρικές Τράπεζες Δημιουργούσαν Χρήμα έγιναν ξαφνικά ομόλογα απαιτητά από την Διεθνή Τοκογλυφία με την Ε.Ε. την ΟΝΕ και την ΕΚΤ. Γιατί τα κράτη δεν Δημιουργούν πλέον Χρήμα από τις Κεντρικές τους Τράπεζες, το Δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κ. Τρισε), το δίνει στους τοκογλυφικούς Μηχανισμούς, και αυτοί το δανείζουν σε κράτη και Ιδιωτική Οικονομία.

Η Ελλάδα δεν είπε Ψέματα. Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε κανένα. Ήταν Γkάφα του κ, Παπακωσταντινου και του ΠΑΣΟΚ να μην δεχθούν το Financial Instrument της Goldman Sachs.

Το μόνο που έκανε Η Ελλάδα ήταν να χρησιμοποιεί ένα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Εργαλείο που της επέτρεπε ((χωρίς να παραβιάζει το «εργαλείο Βιασμού» που λέγεται Συνθήκη του Μααστριχτ –ένα καθαρά ανήθικο εργαλείο-)) να εξασφαλίζει Δημιουργία Χρήματος που ο Συντηρητικός Εξουσιασμος της Ευρώπης δεν αποδέχεται, γιατί έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα να είναι ένας σύγχρονος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στον Οικονομικό Αρμαγαιδωνα της Ευρώπης, με διεθνώς αποδεκτά και έντιμα μέσα.

Όλες Οι Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν παραβιάσει το 3% του Μααστριχτ, γιατί ούτως η άλλως είναι ένα σάπιο και αυθαίρετο εργαλείο= 3%. Αυτό που «τσάντισε» τους (δήθεν) Εταίρους, είναι ότι δεν καταφύγαμε στο Μονοπώλιο των δικών τους τοκογλύφων, που μεσιτεύει το Μααστρχτ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά βρήκαμε αλλού καλύτερους όρους. Για αυτό ο πόλεμος και η τεχνητή διαπόμπευση της Ελλάδας Διεθνώς.. Η «αρνητική διατίμηση» είναι ένα γνωστό εργαλείο εξαναγκασμού – πειθαναγκασμού και εκβιασμού. Εμείς πάντως σαν Ελλάδα, ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ, είμαστε ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ.

Ως Επιλογο θελουμε να δωσουμε στον Αναγνωστη μια αλλη διασταση. Την διασταση του RECOVERY ACT του Προεδρου ΟΜΠΑΜΑ στις ΗΠΑ. Δημιουργει Χρημα και Χρηματοδοτει Ε.Σ.Υ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=SfQhX0WFSCg

Η Σημερινη Δημοκρατικη Αμερικη , που προεκυψε απο τις τελευταιες προεδρικες εκλογες, εχει βαλει σε εφαρμογη τον Κευνς που οδηγει στην Αναπτυξη, Την Κοινωνικη Δικαιοσυνη και την Πολιτικη Σταθεροτητα. Η Συντηρητικη Ευρωπη εχει διαλεξει το πλεον αποκρουστικο ανηθικο προσωπο του συντηρητισμου. Τον Εξουσιασμο απο την Ολιγαρχια, που οδηγει στην χρηματοοικονομικη κριση, την κοινωνικη αδικια, την διαλυση του κοινωνικου ιου κοινωνικου ιστου, και την υφεση.


Ο Καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος, διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1971 και έχει βραβευθεί ως Ακαδημαϊκός με το βραβείο Lindback. Έγινε Μέλος της Ένωσης Αμερικανών Καθηγητών Πανεπιστημίου American Association University Professors το 1973 .


Σημείωση Συντάκτου:
Στους Ευρωπαίους πρέπει απλά να χαρίσουμε ένα αντίγραφο της Ελληνικής Ταινίας «Φωνάζει Ο Κλέφτης» και ένα CD με τραγούδια του συγκροτήματος «ΟΙ ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ». (Αποκλειστικα για τα λογια των Τραγουδιων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: