ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ 5Ης ΜΑΙΟΥ 2010


ΑΝΑΛΥΣΗ

ΟΤΑΝ TA ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ KAI ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ, Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΦΘΑΣΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ, ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΦΘΑΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ. ΤΑ ΜΑΤ ΗΡΘΑΝ ΜΕΤΑ.

ΜΑΘΗΜΑ 1 : Σε καταστασεις βιας δεν στελνουμε ποτε Πυροσβεστικα Οχηματα, μεσα στη βια να σβησουν τις φωτιες που η βια βαζει, χωρις "περιφρουρηση".

Η Πυροσβεστικη ειναι μια κατ εξοχην Ανθρωπινη Υπηρεσια, που ως εκ της φυσεως της μονο συνδρομη στον Πολιτη και τον Ανθρωπο προσφερει, και παλι ως εκ της φυσεως της δεν μπορει να αποτελει μερος του "Κρατους που ολοι εχουμε σιχαθει" σε αντιδιαστολη με την Πατριδα που αγαπαμε που λατρευουμε. Η Πυροσβεστικη σε καμια περιπτωση δεν μπορει να συμβολιζει την ΕΞΟΥΣΙΑ και ο εμπρησμος ενος Πυροσβεστικου οχηματος, μονο αντιεξουσιαστικη πραξη δεν μπορει να νοηθει.

Στο ALTER (Κυριακη 9/5/2010) εγινε μια προσεγγιση αποτιμησης του Δραματος της απωλειας 4 ψυχων. Και ενας απο τους προβληματισμους ηταν και το κατα ποσον ηταν σωστες οι Επιχειρησιακες ενεργιες της Πυροσβεστικης.

Απο την συζητηση προεκυψε οτι οι Πυροσβεστες ενηργησαν συμφωνα με το Υπαρχον Δογμα και συμφωνα με τις διαταγες που ειχαν. Το Λαθος δεν ειναι στους πυροσβεστες που εφθασαν ακαριαια συμφωνα με το ρεπορταζ, αλλα στο ΔΟΓΜΑ που ακολουθειται οχι μονο απο το Πυροσβεστικο Σωμα αλλα σε ολες τις επιχειρησιακες δρασεις στην Πατριδα μας.

Ειναι το Λαθος Δογμα, της νοοτροπιας της κλιμακωσης αναλογα με την κλιμακωση του προβληματος. Δηλαδη αναπτυσσουμε δυναμεις αναλογα με τις δυναμεις που αναπτυσσει ο εχθρος. Ξεκιναει απο το κομπλεξ του να μην προκαλεσουμε στο Αιγαιο, και φθανει μεχρι το πως αντιμετωπιζουμε τις πυρκαγιες στα δαση. Αναπτυσσουμε τις δυναμεις μας αναλογα με την κλιμακωση του αντιπαλου. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ οτι με την νοοτροπια αυτη, παντα θα χανουμε τον πολεμο, η παντα η φωτια θα μας καιει μεχρι να σβησει, γιατι αφηνουμε παντα στον εχθρο να εχει την πρωτοβουλια και εμεις απλα αντιδρουμε στην εξελιξη της δραστηριοτητας του εχθρου, χωρις να οργανωνουμε ποτε μια αντεπιθεση σε κλιμακα μεγαλυτερη του εχθρου (overpower the Enemy).

Στην Αμερικη, οταν λες φωτια, δεν ερχεται ενα πυροσβεστικο αλλα ολα τα διαθεσιμα. Τα σκουπιδια καιγονται σε ενα ουρανοξυστη 22 οροφων και ερχονται τρεχοντας καμια εικοσαρια Πυροσβεστικα. Το Δογμα ειναι αναπτυσσω τις δυναμεις μου για το χειροτερο, και μετα τις αποκλιμακωνω, αναλογα με τα πραγματικα περιστατικα.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ ΣΕ ΟΛΑ. Οταν ειμουνα Νομαρχης οι "καλοι" της εποχης (κατι αποστεωμενα οντα του Συστηματος) με κατηγορουσαν οτι με τον τροπο αυτον καιω βενζινες (ενω χωρις τον τροπο αυτο δεν καιμε βενζινες αλλα καιμε την Ελλαδα, τους Ανθρωπους κλπ). Επι Νομαρχιακης μου θητειας, αναπτυσσονταν ολες οι επιχειρησιακες μοναδες, και μετα αποχωρουσαν (αμερικανικο Δογμα) .

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ, η Πολιτικη Ηγεσια του Πυροσβεστικου Σωματος, να δωσει την δυναμη στο Επιτελειο του, ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ ΔΟΓΜΑ.

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ιδιως σε αυτες που εχουν κοινωνικο χαρακτηρα (Ασθενοφορα - Πυροσβεστικη κλπ) και να παψει η μιζερια, ειτε των λιγων μεσων, ειτε των αφθονων μεσων που αντι να αναπτυχθουν σε μαγαλυτερη δυναμη απο το προβλημα τρεχουν απο πισω του εως οτου αυτο αποφασισει οτι ολοκληρωσε το εργο του (αυτο ειναι το ΜΑΘΗΜΑ 2)

ΜΑΘΗΜΑ 3 . Επιχειρησιακα οταν υπαρχει μια φωτια , παει απο κοντα και η ΔΕΗ να θεσει δικτυα εκτος τασεως.
Αφου τις ωρες της πορειας δεν λειτουργουν ουτως η αλλως τα Τρολευ, οι γραμμες που καλυπτουν τους δρομους να τιθενται εκτος τασεως, ωστε καθε προβλημα να αντιμετωπιζεται καλυτερα.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ "OVERPOWER" Στο χωρο που καλειται EMERGENCY
Χρειαζεται ομως πολιτικη βουληση, λεβεντιας , οχι κακομοιριας η οποια κακομοιρια ειναι και μια βασικη νοοτροπια με την οποια ομως σε ολα τα μετωπα "καιγομαστε"

ΑΛΛΑΞΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΔΟΓΜΑ

Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος

(Θα ακολουθησει ο διορθωτης)

Θα εκτιμησω τις αποψεις σας στο hfnd1@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: