ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ....Ο Ηλιθιος

Θυμαμαι τον Πατερα μου που με επαιρνε μαζι του στη Χριστου Λαδα στις συναντησεις του με τον Σηριωτη. Η κορη του η Ευγενια μια απο τις ευγενεστερες μετεπειτα Κυριες της Αθηνας ηταν πολλες φορες και αυτη με τον πατερα της.
Αλλες φορες, κατεβαιναμε στο Λογιστηριο, και θυμαμαι τους φιλους του Πατερα μου τον Θεοχαρη τον Αλμπανιδη, που καποια τυχη (αγαθη) με τον γιο του -μεγαλο πλακατζη- ειμαστε συμφοιτητες στη Νομικη. 
ΘΥΜΑΜΑΙ τα γελια, την Τρυφεροτητα των φωνων, τις μυρωδιες.
Η Ελλαδα, εχει την μοναδικοτητα να χαραζει ψυχικες εγγραφες, να ζει να πορευεται και να δημιουργει, με δυναμη το παθος για την πραξη και το περιεχομενο της Δρασης.
Η Ελλαδα εχει την μοναδικοτητα να δημιουργει "αξια" με βαση τις Αξιες που δινουν περιεχομενο στις πραξεις.
..... Τα Νεα οπως και τοσες αλλες "Δημιουργιες" επλασαν και πλαστηκαν μαζι με την Ελλαδα και τους Ελληνες.  Υστερα...


.....Ύστερα ήρθε Ο Ηλιθιος


Ο Ηλιθιος ειναι το ανθρωπινο εκεινο μορφωμα που δεν εχει οντολογικη υποσταση, αλλα μηχανιστικη. Αυτη η Εκδοχη της Ανθρωπινης(?) παρακμης συνοψίζεται και στην πολυ συγχρονη θεση οτι "Ο,τι δεν ειναι Οικονομικα βιωσιμο να κλεισει", υποπαραγωγο της οποιας ειναι και η αλλη ηλιθια (και επιστημονικα απαραδεκτη) θεση : "που να βρει το καημενο το Κρατος Χρηματα, αν δεν τα παρει απο τους φορολογουμενους" , κατι τετοιες ηλιθιοτητες υποστηριζε και ο Χουβερ και δημιουργησε το "κραχ" του 1929.

ΤΑ ΝΕΑ, οπως και καθε τι δημιουργικο "αξιολογουνται" απο τον Ηλιθιο της Εποχης. Ειναι ο ιδιος ηλιθιος που καταστρεφει παντα καθε δημιουγια.

Θα κλεισω με την Θεατρικη Κριτική του Πατερα μου Περσεα Αθηναιου, -για ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - που τον ευγνωμονώ γιατι με μεγαλωσε ως "ενα Ανθρωπο για ολες τις Εποχες" ωστε να μην θαυμαζω το "Ηλιθιο" του καθε "συρμου".

Καθ. Ανδρεας Αθηναιος
ΒΑ, ΜΑ,ΜCP, Ph.d.
University of Pennsylvania
Case Western Reserve University